5 viisi, kuidas finantsstressi vähendada

5 viisi, kuidas finantsstressi vähendada

Finantsstress võib kurnav olla. Alates unetutest öödest kuni ärevust täis päevadeni, rahamuredel on meie heaolule suur mõju. Sina peaksid enda rahaasju kontrollima, mitte rahaasjad sind. Siin on viis praktilist lahendust finantsstressi leevendamiseks, mis viivad su pingevabama ja turvalisema finantstuleviku poole.

  1. Leia enda finantsstressi allikad

Finantsstress ei teki ootamatult, reeglina on sellel konkreetsed põhjused:

  • Võlad: olgu selleks laenud, krediitkaardi võlgnevused või tasumata arved, võlad võivad sinus palju ärevust tekitada.

  • Ebaregulaarne sissetulek: vabakutseliste või varieeruva tööajaga inimeste jaoks võib eelarve koostamine keeruline olla, kuna sissetulek võib kuude lõikes erineda.

  • Säästude puudumine: palgapäevast palgapäevani elamine ilma säästudeta võib suurendada hirmu ootamatute kulutuste ees.

  • Ebakindlus tuleviku suhtes: mured pikaajaliste finantseesmärkide, pensionipõlve või töökoha kaotamise pärast võivad samuti stressi tekitada.

Tegevuskava: pea rahamärkmiku või rahapäevikut. Nädala või kuu kestel märgi üles hetked, mil tundsid rahaasjade pärast ärevust ja mis täpselt sinus stressi tekitas. Siit saad minna edasi nende lahendamiseni.

  1. Koosta iga stressiallika jaoks tegevuskava

Iga finantsprobleemi jaoks on olemas lahendus:

  • Võlad: võta nende tagasimaksmine endale prioriteediks. Maksa esmalt tagasi kõrge intressiga võlad, tehes samal ajal ülejäänud võlgadele minimaalseid tagasimakseid. Nii saad sa ükshaaval võlgadest vabaks, alustades kõige kulukamast.

  • Ebaühtlane sissetulek: kui su sissetulek varieerub, tee eelarve oma väikseima võimaliku igakuise sissetuleku põhjal. See tagab, et sa ei ela üle oma võimete.

  • Säästude puudumine: alusta väikeselt. Eralda osa oma sissetulekust (kasvõi vaid 1%) säästudeks, suurendades seda järk-järgult nii palju kui võimalik.

  • Ebakindlus tuleviku suhtes: ole rahatark. Mida rohkem sa rahatarkuse kohta tead, seda paremaid finantsotsuseid sa teed ja seda enesekindlam sa enda tuleviku suhtes oled.

Tegevuskava: kaardista kõik oma rahamured. Seejärel võta igal nädalal hetk nende lahendamiseks.

  1. Tähista oma saavutusi

Rahaline heaolu ei seisne ainult numbrites, see puudutab ka emotsionaalset heaolu. Harvardi Ülikooli uuring leidis, et saavutuste tähistamine tõstab moraali ja tagab eesmärkide pikaajalise täitmise.

  • Kas sa maksid enda võla ära? Premeeri ennast (mõistuse piires)!

  • Kas oled mitu kuud järjekindlalt raha kõrvale pannud? Luba endale väike hetk lõõgastumiseks.

Tegevuskava: sea endale konkreetsed eesmärgid ja kui sa üks hetk need saavutad, ära unusta end premeerida. See võib olla midagi väikest nagu õhtul väljaminek, filmi vaatamine või mistahes muu tegevus, mis sulle meeldib. 

  1. Ära karda abi otsida

Finantsmuredega üksi olemine võib hirmutav olla. Õnneks on organisatsioone, mis pakuvad sulle tasuta nõu ja tuge.

Lisaks Viacurrenti õpikeskkonnale võib Eesti Võlanõustajate Liit (EVNL) olla suureks abiks võlamurede lahendamisel. Nende võlanõustajad tagavad personaalse lahenduse su laenumuredele, et rahaasjad kontrolli alla saada.

Tegevuskava: ära karda abi otsida. Olgu selleks usaldusväärsed sõbrad, eksperdid või organisatsioonid, igasugusest toest võib sulle palju abi olla.

  1. Säästa vihmaste päevade jaoks

Meelerahufond on kui turvavõrk, mis aitab sul ootamatute väljaminekute puhul turvaliselt maanduda.

  • Alusta väikeselt: sa ei pea kohe kolme või kuue kuu jagu sääste kõrvale panema. Alusta vaid ühe-kahe nädalaga ja võimaluse korral suurenda enda sääste.

  • Järjepidevus: isegi väikeseid summasid kõrvale pannes saad sa pika peale suure summa koguda. Kõige tähtsam on enda eesmärkidest kinni pidada.

Tegevuskava: ava eraldi hoiukonto enda meelerahufondi jaoks. Määra sinna enda arvelduskontolt jõukohases suuruses iganädalane või -kuine automaatülekanne. Suhtu sellesse kui hädavajalikku kulusse.

Kuigi finantsstress on laialdaselt levinud, ei tohiks sellega lihtsalt ära harjuda. Analüüsides enda rahamuresid ja järjepidevalt nendega tegeledes saad sa peagi enda rahaasjade kontrolli alla. Igal sammul, ükskõik kui väikesel, on pikas plaanis suur mõju. Ühes Viacurrenti, rahatarkade otsuste ja selge plaaniga on finantsheaolu su käeulatuses.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega
ühendust aadressil team@viacurrent.com.