Isiklik eelarve 6 lihtsa sammuga

Isiklik eelarve 6 lihtsa sammuga

Finantsheaolu ei seisne ainult suures sissetulekus; sama oluline on ka rahaga vastutustundlikult ümber käia ja säästa. Eelarve koostamine on selleks esimene samm. Avasta kuus lihtsat sammu enda eelarve koostamiseks ja võta kontroll enda sissetulekute, kulude ja säästude üle.

  1. Liida oma tulud kokku

Eelarvestamise esimene samm on täpselt teada saada, kui suur on su koondsissetulek:

  • Palk: peamine sissetulekuallikas on enamasti su tööga teenitu. Arvesta oma netopalgaga (palk pärast maksude mahaarvamist) või kui su palk kuude lõikes erineb, siis leia oma viimase 12 kuu keskmine kuusissetulek.

  • Muud sissetulekuallikad: kas sa teenid kuskilt veel raha? Kui sa oled näiteks vabakutseline teenusepakkuja või üürid kinnisvara välja, siis võta ka need tulud arvesse.

  • Liida kõik tulud kokku: kui sa jõudsid kõigis oma sissetulekuallikates ja summades selgusele, liida need kokku ja saadki enda igakuise koondsissetuleku teada.

  1. Jälgi oma kulusid

Kui sul on oma sissetulekutest selge ülevaade, siis järgmisena loe kokku enda igakuised kulud. See võib keerulisem ülesanne olla, kuna igakuised kulud võivad olla nii püsi- kui ka muutuvkulud.

  • Püsikulud: need kulud jäävad kuude lõikes üsna muutumatuks.

    • Üüri- või eluasemelaenu maksed

    • Kindlustus (auto-, kodu-, tervisekindlustus)

    • Laenu tagasimaksed

    • Igakuised paketid nagu internet, kõneside ja voogedastusteenused


  • Muutuvkulud: need kulud võivad kuude kaupa erineda.

    • Toidukaubad

    • Väljas söömine ja meelelahutus

    • Kütuse- ja ühistranspordikulud

    • Riided

    • Muud kulud nagu kingitused, remont või planeerimata ostud

Täpse pildi saamiseks jälgi oma kulutusi vähemalt kuu aega igapäevaselt. Hoia kõigi enda ostude kviitungid alles või pane need kirja. Kuu lõpus jaga kulud kategooriatesse (näiteks toit, transport ja meelelahutus) ja liida need kokku.

  1. Arvuta, palju sa raha kõrvale saad panna

Kui sa enda igakuised tulud-kulud kokku oled liitnud, on enda võimaliku säästmiseks ülejääva summa leidmine väga lihtne:

Igakuine võimalik kokkuhoid = igakuised tulud – igakuised kulud

Kui sa lahutad kulud enda tuludest, on ülejääk see summa, mida saad iga kuu potentsiaalselt säästa. Kui see number on nullist väiksem, elad sa ilmselgelt üle oma võimete ja peaksid alustama eelarvestamisest.

  1. Vajadusel tee muudatusi

Nüüd, kui sul on selge pilt oma sissetulekutest, kuludest ja võimalikest säästudest, võib sul olla vaja teha muudatusi.

  • Muutuvkulud: vaata üle, ega sa tarbetuid kulutusi ei tee, mida sa kärpida saaksid. Võib-olla sa sööd liiga sageli väljas või teed impulssoste, mida sul tegelikult vaja pole. Neid kulutusi vähendades saad oma igakuist säästmist suurendada.

  • Püsikulud: sa saad tihti teenusepakkujatega need läbi rääkida. Paremate pakkumiste saamiseks kaalu näiteks interneti- või kindlustuspaketi vahetamist. Nii võid sa saada isegi rohkem kui 50% võrra soodsama pakkumise. Laenude puhul uuri refinantseerimist, et enda intressimakseid vähendada.

  1. Sea selged eesmärgid

Kui sa endale konkreetsed ja realistlikud finantseesmärgid sead, muutub eelarve koostamine oluliselt tõhusamaks. Eesmärgid võivad olla lühiajalised, nagu puhkuseks säästmine, või pikaajalised, nagu maja ostmine ja mugav pensionipõlv.

Kui sul on eesmärgid seatud, on lihtsam püsida motiveeritud ja teha vajalikke muudatusi oma kulutamisharjumustes. Eralda iga kuu osa oma säästudest nende eesmärkide täitmideks.

  1. Vaata enda eelarve regulaarselt üle

Eelarve koostamine ei ole ühekordne ettevõtmine. Su finantsolukord, eesmärgid ja prioriteedid võivad aja jooksul muutuda. Võib-olla saad sa palgatõusu või hoopis suurendad enda igakuiseid kulusid, näiteks pere luues või uue auto ostes. Vaata enda eelarve aeg-ajalt üle ja hinda, kas see on jätkuvalt praktiline ja kooskõlas su tänaste eesmärkidega.

Alusta juba täna

Eelarve koostamine võib alguses tunduda hirmutav, kuid kujuneb kiiresti väga kasulikuks harjumuseks. See on kõige esimene samm finantsheaolu saavutamiseks, andes sulle selguse, kontrolli ja meelerahu oma rahaasjade üle.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega
ühendust aadressil team@viacurrent.com.