Kuidas säästmisega alustada

Kuidas säästmisega alustada

Eelarvestamine on säästmise alustala

Kõigil on oma rahalised eesmärgid - olgu selleks kodu ostmine, eksootiline puhkusereis või mugava pensionipõlv. Esimene samm nendeni jõudmiseks on eelarve koostamine. Eelarve on justkui su rahaasjade teekaart, mis näitab sulle, kuhu su raha läheb ja palju sa säästudeks kõrvale saad panna.

Eelarvet luues pea meeles:

  • Vaata oma tulud ja kulud üle: alusta kõigi enda sissetulekute ülesmärkimisest. Järgmiseks pane kirja kõik oma igakuised kulud. Nii saad täpselt teada, kuhu su raha läheb.

  • Organiseeri: jaga oma kulud hädavajalikeks ja teisejärgulisteks. Hädavajalike kulude hulka kuuluvad näiteks üür, kommunaalid ja toidukaubad. Teisejärgulised kulud on näiteks meelelahutus, väljas söömine ja šoppamine.

  • Kontrolli: vaata oma eelarve kuu aja pärast üle. Kas sa pead sellest kinni? Kui mitte, siis tee enda eelarves muudatusi ja veendu, et need oleks realistlik.

Säästmine annab sulle meelerahu

Olles enda eelarve paika pannud, on järgmine samm säästmisega alustamine. Soovitatav on säästa iga kuu vähemalt 10–15% oma sissetulekust. Kui seda on liiga palju, alusta väiksemalt ja suurenda säästmist samm-sammult, kuni sa suudad rohkem kõrvale panna.

  • Eesmärgid: olgu selleks pensioni- või hädaabifond, puhkusereis või uue auto ostmine, selge eesmärgi seadmine motiveerib sind rohkem raha kõrvale panema.

  • Automaatsed ülekanded: seadista automaatsed ülekanded oma põhikontolt säästukontole. Nii tagad järjekindla säästmise.

  • Meelerahufond: varu kolme kuni kuue kuu jagu elamiskulusid. See on kui turvavõrk ootamatute väljaminekute või rahakriiside jaoks.

Võlgade vabanemine

Laenu tagasimaksed, eriti kõrge intressiga, võivad säästmisel suureks takistuseks olla. Intressimaksete vähendamiseks on oluline võtta eesmärgiks võlgade tagasimaksmine.

  • Prioriteedid: keskendu esmalt kõrgeima intressiga võlgade, näiteks kiirlaenude tasumisele. Nii vähendad oma võlamakseid kõige rohkem.

  • Tagasimaksed: võimalusel maksa tagasi rohkem, kui seda on igakuine minimaalne tagasimakse. Nii saad sa võla kogusummat kiiremini vähendada ja maksad kokkuvõttes vähem intressi.

  • Uute võlgade vältimine: olemasolevate võlgade tagasimaksmisel ole uute võlgade tekkimise suhtes ettevaatlik. Kui sa pead siiski laenu võtma, siis veendu, et see on vaid hädavajalikeks kulutusteks ja pane paika tagasimakseplaan. Palju parem ja ohutum alternatiiv on aga intressivaba ligipääs oma teenitud palgale Viacurrenti kaudu.

Tee säästmisest harjumus

Finantsheaolu on teekond, mitte sihtkoht. See nõuab järjepidevust, pühendumist ja harjumuste kujundamist.

  • Meeldetuletused: pane endale kuus korra-kaks meeldetuletus, et kontrollida oma finantsheaolu edenemist.

  • Premeeri ennast: kas jõudsid säästmises olulise tähiseni? Tähista seda! Oma pingutusi saad sa tunnustada ka ilma priiskamata.

  • Ole rahatark: loe regulaarselt rahatarkuse materjale, võta osa finantsheaolu aruteludest ja töötubadest ning püsi kursis Viacurrenti rahatarkuse keskkonnaga (nagu sa praegugi teed!). Mida rohkem sa tead, seda paremaid finantsotsuseid sa teed.

Finantsheaolu saavutamine nõuab pühendumist ja läbimõeldud lähenemist. Eelarvestades, säästes, võlgu vähendades ja rahatarkuse harjumusi kujundades lood sa aluse turvalisele finantstulevikule.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega ühendust aadressil team@viacurrent.com.

© 2024 Viacurrent OÜ. Võta meiega
ühendust aadressil team@viacurrent.com.